Klasszikus konferenciát szervez?

Kifejezetten a tudás és információ átadása a cél?

A témákat külön szekcióüléseken veszik sorra?

 

Akkor Önnek facilitátorokra lesz szüksége, akik levezetik ezeket a szekcióüléseket. Egy hagyományos konferencián az a cél, hogy a témákat minél hatékonyabban tudják átbeszélni. Ehhez fontos, hogy a szekcióülések munkáját egy képzett és gyakorlott levezető segítse.

 

Miért jó, ha a szekcióülések levezetését szakemberre bízzák?

• Betölti a moderátor szerepét. Ha nincs, aki betöltse ezt a funkciót, vagy gyakorlatlanul teszi valaki, akkor a résztvevők gyakran csalódottan, rossz szájízzel mennek haza. Szót kértek, de nem figyeltek rá, így nem tudta elmondani, amit akart. Voltak hangosabb, nyomulósabb résztvevők, akik túlbeszélték a témát, elkanyarodtak az eredeti kérdéstől. Kicsúsztak az időből, nem zárták le a témát, így sok minden csak lóg a levegőben

• Ahhoz, hogy fejben tartsa a levezető a jelentkezések sorrendjét, korlátozni tudja a hosszan beszélőket, megszólaltassa a zárkózottabbakat, reagáljon az esetleges elakadásokra, kezelni tudja a kérdéseket, gyakorlat kell. Több száz facilitálással a hátunk mögött ebben óriási tapasztalatunk van, így bármilyen váratlan helyzetre képesek vagyunk jól reagálni.

• A facilitátort már a tervezési folyamatba is bevonhatja. Sőt, ez kifejezetten ajánlott! Így már a tervezéskor tudunk segíteni például az időkeretek, módszerek kialakításában. Ha ezekre nem figyelünk a tervezéskor, könnyen unalmassá válik a program, ahonnan csalódottan távoznak majd a résztvevők. Sokkal jobb eredményt tudunk elérni, ha már a tervezés szakaszában bevonnan minket. Ráadásul sok terhet le is tudunk azzal venni az egyébként is elhavazott szervező válláról, ha nem neki kell még a levezetéshez kapcsolódó folyamatokat is kitalálni, átlátni.